Terug naar overzicht

18.09.2024

Hoe aromatherapie je welzijn verbetert.

Hoe aromatherapie je welzijn verbetert

https://www.exclujess.com/info/aromatherapie-meditatie/

De hele dag heb je ernaar uitgekeken: jouw momentje me-time. Om volledig te ontspannen en de stress van de dag van je af te werpen. Een sfeervolle ruimte gevuld met rustige muziek en je favoriete geur. Want ja, geuren hebben een enorme invloed op je gemoed.

In dit artikel ontdek je hoe je alle voordelen van aromatherapie optimaal benut in je dagelijkse routine.

Geuren hebben invloed op jou

Als je er even bij stilstaat, heb je al lang zelf ontdekt dat bepaalde geuren een positief effect op je hebben. De geur van afgebakken broodjes, zomerse munt, een kopje dampende koffie, een vers boeket lentebloemen, … Ze voeren je meteen mee naar een leuke herinnering. Een instant boost voor je humeur en je welzijn.

Dat komt omdat geuren signalen sturen naar het deel van onze hersenen dat het geheugen en de emoties controleert. Positieve emoties opgewekt door bepaalde geuren kunnen zelfs je stressniveau verlagen. Het is precies daarop dat aromatherapie steunt: de drie-eenheid van geur, herinneringen en emoties verklaart waarom geuren onze stemming en ons mentaal welzijn zo intens beïnvloeden.

De kracht van aromatherapie

Aromatherapie gebruikt essentiële oliën uit planten om het menselijk lichaam te ondersteunen en te ontspannen. Er bestaan meer dan 90 soorten, elk met hun eigen geur en effect. Ze worden vaak ingezet voor:

Een betere slaapkwaliteit
Minder stress
Een beter humeur

In de traditionele zin van het woord betekent aromatherapie dat essentiële oliën op maat van iemand worden gemaakt. Ieder z’n eigen unieke blend, aangepast aan specifieke behoeften. Vandaag de dag zijn de meeste oliën “pre-blended”. Ofwel: de geuren worden gemengd en verkocht met een bepaald doel. Bijvoorbeeld om te ontstressen of de slaapkwaliteit te ondersteunen.

Wil je de essentiële oliën op je huid aanbrengen, gebruik je ze nooit puur. Je vermengt ze dan met een basisolie zoals amandelolie of kokosnootolie. Een heel eenvoudige manier om je dagelijks met je oppeppende of net kalmerende geur te omringen, is door een geurverspreider te gebruiken. Geurkaarsen of geurstokjes bijvoorbeeld. 

ExcluJess